Buğday

Çeşit Özellikleri

TAREKS A.Ş. tarafından 1999 yılında tescil ettirilen Romanya orijinli ekmeklik buğday çeşididir.

Morfolojik Özellikleri:

Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir. Başakları uzun olup yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 85-95 cm'dir. Danesi iri, kırmızı renkli ve set-yarı sert yapıdadır.

Tarımsal Özellikleri:

Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara Bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde taban ve yarı taban alanlarda ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli orta veya yüksektir (400-650 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 500-550 tane (20-22 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır.

Patolojik Özellikleri:

Küllemeye karşı dayanıklıdır. Sarı pasa ve kahverengi pasa toleranslı olup başakta fusariuma orta dayanıklıdır. Kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı toleranslıdır. Tohumlar sürme ile bulaşık olması halinde ekimden önce tohum ilaçlaması yapılmalıdır.

Kalite Özellikleri:

Tanesi kırmızı sert-yarı sert ve iri yapıda olup ekmeklik kalitesi çok iyidir. Bindane ağırlığı 37-41 gr, hektolitre ağırlığı 78-82 kg, protein oranı -14, un verimi %60-70, sedimantasyon 40-50 ml, gecikmeli sedim 50-60 ml, absorbisyon oranı %60-66, glüten %40-50, glüten indeksi % 80-90 ve enerji değeri 260-290 arasındadır.

Çeşit Özellikleri

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2010 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir.

Morfolojik Özellikleri:

Kırmızı başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Bitki boyu 100-105 cm'dir. Danesi homojen irilikte, kırmızı renkli ve sert yapıdadır.

Tarımsal Özellikleri:

Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Verim potansiyeli çok yüksektir (450-800 kg/da). Danesinin kavuzları ile çok sıkı kavrandığı için hafif ve orta derecedeki doludan, hasar dönemindeki yağışlardan ve emgi şeklinde zarar yapan zararlılardan daha az etkilenir. Kurağa toleranslıdır.

Kalite Özellikleri:

Ekmeklik kalitesi orta-iyidir. Bin dane ağırlığı 38,9 gr, hektolitre ağırlığı 80,9 kg, protein oranı ,5 gluten %37,9, gluten indeksi %86,2 tane sertliği 53 ve sedimentasyon 56,2 ml'dir (2008 yılı ÇVD sonucu).


Patolojik Özellikleri:

Kahverengi pasa ve küllenmeye hassas olup kök ve kök boğazı hastalıklarına toleranslıdır.

Çeşit Özellikleri

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ekmeklik buğday çeşididir.

Morfolojik Özellikleri:

Kırmızı başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Başakları uzun olup dik yapıdadır. Bitki boyu 95-100 cm'dir. Danesi iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır.

Tarımsal Özellikleri:

Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Marmara Bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde her türlü alanlarda ve toprak yapısında ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (450-800 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklılığı çok iyidir. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 450-550 dane (18-20 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır.

Patolojik Özellikleri:

Küllemeye toleranslı olup, kahverengi pas ve kök hastalıklarına karşı dayanıklıdır. Edirne çeşidi ile birlikte bölgede kahverengi pasa dayanıklı ilk çeşitlerdir. Yatmaya karşı dayanıklılığı da çok iyidir.

Kalite Özellikleri:

Danesi kırmızı, sert-yarı sert ve iri yapıda olup ekmeklik kalitesi çok iyidir. Bin dane ağırlığı 38-42 gr, hektolitre ağırlığı 78-82 kg, protein oranı -14, sedimantasyon 45-55 ml, gluten %35-45, gluten indeksi %75-85, absorbsiyon oranı % 60-65 ve enerji değeri 330-370 arasındadır.