Buzağı Yetiştirmede Ayran

Buzağı Yetiştirmede Ayran

Buzağı Yetiştirmede Ayran

Buzağı büyütmede ayran içeceÄŸi kullanımı büyük iÅŸletmelerde hem iÅŸ kolaylığı saÄŸlaması, hem de patojen mikroorganizmaların etkisini engellemesi yanında ilk haftalarda sorun olan ishalleri de önler.

Buzağı yetiÅŸtirmede ayran içeceÄŸi nedir ?

  • Tam yaÄŸlı süt yoÄŸurt kültürü (DoÄŸal yoÄŸurt) ile mayalanır.
  • Süt ÅŸekeri, süt asidi kültürü ile süt asidine fermente edilir.
  • Böylece sütün ısıtılmasına gerek kalmadan çok iyi uyumlu soÄŸuk içecek olarak kullanılabilecektir.
  • pH deÄŸeri pH 4,0’e kadar düÅŸeceÄŸinden dayanıklık artar.

Ayran içeceÄŸinin pozitif etkisi

  • Ayranın sindiriminde börkenekte pıhtılaÅŸma olmaz.
  • Ayran içen buzağı sindirim sisteminde pH düÅŸürücü etkiye sahiptir.
  • Patojen mikroorganizmaların (hastalık yapan) etkilerini engeller.
  • Ä°shal tehlikelerini hemen önler.

Ayran Ä°çeceÄŸi Ana Mayası Nasıl Hazırlanır?

  1. 50 litrelik ayran içeceÄŸi için 10 lt 30-35 °C olan yeni sağılan inek sütüne 500 gr doÄŸal yÄŸurt karıştırılarak mayalanır.
  2. Önce 10 lt olarak mayalanan süt kapalı olarak 20 °C de 15-20 saat bekletilir.
  3. İşlem hijyenik ortamda yapılır.
  4. Önleyici maddeler içeren içme sütü özelliÄŸinde olmayan sütler buzağı beslemede ve ana maya yapımında kullanılmaz. Çünkü yoÄŸurt bakteri kültürünün çalışmasını da engeller.

Ayran Ä°çeceÄŸinin Hazırlanması

  1. Ayran içeceÄŸi hazrılanması için 10 lt süt ile hazırlanan ana yoÄŸurt, 60-70 lt kapasiteli bir bidona dökülür.
  2. Üzerine her 10 lt yoÄŸurt için 50 lt yeni sağılmış inek sütü (30-35 °C) ilave edilir. Uygun karıştırıcılarla iyice karıştırılıp bidon aÄŸzı kapatılır.
  3. Oda sıcaklığında bir sonraki öÄŸün içirmeye kadar bekletilir.
  4. Ekstrem soÄŸuklarda süt ısıtıcısı 2-3 saat 30 °C’ye ayarlanır.

Ayran Ä°çeceÄŸinin Kullanımı

  1. Ä°çirmeden önce bidondaki ayran iyice karıştırılmalıdır.
  2. Ayran bidonundan gerekli olan içecek kadar ayran alınmalıdır.
  3. Isıtmaya gerek yoktur (minimum 10 °C)
  4. Ayran bidonunda kalan -20 ayran içeceÄŸi 50 lt’lik süt mayalaması için kullanılır (Ortam sıcaklığına göre kışın daha çok, yazın daha az).
  5. Bir sonraki öÄŸün için kullanılarak sağım sıcaklığındaki inek sütü ayran bidonuna dökülür, iyice karıştırılır oda sıcaklığında bekletilir.
  6. Ağız sütünden ayran içeceÄŸine geçiÅŸ 3. öÄŸünden itibaren yapılır. Artan ayran içeceÄŸi oranı ile (â…” ağız sütü + â…“ ayran içeceÄŸi, ayran içeceÄŸinin arttırıldığı oranda ağız sütü azaltılır) geçiÅŸ tamamlanır.

Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft - LfL - Information 2014 Tercüme eden: Prof. Dr. Cemal Sarıcan

NOT: Böyle önemli bir konunun Özevren.com.tr’de yayınlanmasına izin veren Grub AraÅŸtırma Enstitüsü Hayvan Besleme ve Yem Bitkileri Bölümü Direktörü Sayın H. Schuster’e Özevren Yem olarak teÅŸekkür ederiz.